Reprenem el projecte «Casa per casa»

Última revisió 06-10-2023 09:32
06/10/2023

Amb l'arribada de la tardor, reprenem el projecte «Casa per casa» amb l'objectiu de recuperar els noms populars de les cases del poble. Si us ve de gust participar-hi, us esperem dilluns 9 d'octubre, a les 10 del matí, a la Sala polivalent de la Biblioteca Bac de Roda.

Continuem el projecte «Casa per casa», un taller de memòria oral per a la reconstrucció històrica de part del patrimoni intangible del municipi. En aquesta nova fase, és el torn de la recuperació dels noms de les cases de la Plaça Major. La primera sessió del projecte «Roda de Ter. Casa per casa» es va portar a terme el gener d'aquest 2023.

El projecte també té l’interès d’establir una xarxa de treball transversal entre regidories, en oferir un servei social a través de la cultura i en obtenir informació local fruit del projecte.  Pel que fa l’àmbit de la regidoria de cultura i participació, la creació del projecte s’ha portat a terme per la Fundació Miquel Martí i Pol i el Museu Arqueològic de l’Esquerda, que en porten la direcció i el seguiment conjuntament amb els tècnics de participació ciutadana. En relació a la regidoria d’acció social, la dinamitzadora de gent gran de l’Espai Activa’t i els tècnics de participació ciutadana fan la coordinació i l’acompanyament dels grups de persones que hi participen.

Es tracta d’una proposta que combina la participació amb d’altres entitats del municipi i grups relacionats, com l’Arxiu de la Memòria Històrica o un consell d’experts.

L’abast del projecte és ampli i per aquest motiu s’inicia per fases. S’ha iniciat amb el treball de camp de les cases del carrer de dalt i amb el carrer de baix (Ramon Martí i Bac de Roda). El taller contempla sessions dedicades al treball de camp (investigació sobre el terreny) i sessions dedicades a la sistematització de la informació obtinguda.

La informació de cada una de les cases s’apunta en una fitxa que recollirà el nom popular amb què és coneguda, l’explicació de l’origen d’aquest nom, les fonts usades, diverses fotografies que la identifiquen i una breu explicació històrica i de les persones que hi van viure. 

El paper de la memòria oral és important per determinar la identitat local. El taller de memòria oral per a la reconstrucció històrica de part del patrimoni intangible del municipi es basa en la recollida de dades existents en la memòria oral de les persones que han viscut a Roda de Ter durant l’última meitat del segle xx que encara recorden el nom amb què es coneixien les cases. Es tracta, en definitiva, de treballar la memòria històrica amb el mètode de les fonts orals.

Per a més informació cliqueu aquí.

Reprenem el projecte «Casa per casa»
Reprenem el projecte «Casa per casa»