Un concurs de conserves, principal novetat de la IV Fira de la Llavor Tradicional, el 9 i 10 d'abril a Roda

Última revisió 07-07-2020 18:25
04/03/2016

Després de la consolidació de la fira l'any passat, enguany es tornarà a repetir el format dels anys anteriors.

L'Ajuntament de Roda de Ter i la Comissió de la fira organitzen la IV Fira de la Llavor Tradicional, que se celebrarà el dissabte 9 d'abril i diumenge 10 d'abril. Després de la consolidació de la fira l'any passat, enguany es tornarà a repetir el format dels anys anteriors.
El dissabte dia 9 d'abril començaran les activitats al matí amb el taller organitzat per la Fundació l'Esquerda ??Identificació de llavors arqueològiques'. A la tarda, hi haurà una xerrada amb el gastrònom Pep Palau i un representat de la càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC-UCC, en la qual es parlarà sobre autosuficiència alimentària.
Durant tot el diumenge es durà a terme la Fira de la Llavor i, com a cada edició, hi trobarem els diferents espais relacionats amb els productes agroecològics, artesanals i de proximitat. L'espai Intercanvi de llavors i derivats, gestionat pel ja consolidat Banc de Llavors de Roda i Osona, s'ubicarà a la Caseta del Pou i tothom qui vulgui podrà intercanviar llavors i planters. També hi haurà l'espai Fira't, un mercat amb parades de venda de planter, plantes, llavors i plançons d'arbres fruiters i també de productes ecològics, naturals i artesanals. A l'espai Tasta'm, el servei de bar de la fira, els assistents podran tastar els productes de les parades, gestionat per hortolans dels horts urbans de Roda.
A l'espai Aprèn, durant el matí, destinat a xerrades i conferències, hi haurà entre moltes de les activitats una xerrada sobre com afecta el canvi climàtic a l'agricultura i a l'alimentació, a càrrec de Marta Rivera de la UVIC-UCC; una sobre els arbres fruiters, a càrrec de l'Andreu Vila, de la Cooperativa Arreu; i la presentació del llibre Els 50 millors formatges de Catalunya de Laia Pont i Natàlia Nicolau.
A l'espai Gaudeix, de tallers i activitats diverses, s'hi inclourà la ja tradicional passejada guiada per la Muntanyeta amb Santi Jàvega, l'Herbolari de Sau; un taller sobre olis essencials; un taller de pa pels nens; o un que ens ensenyarà com aprofitar les plantes silvestres de l'hort enlloc d'eliminar-les sistemàticament. Completaran les activitats un espectacle infantil a càrrec de la Companyia «Els Rondallaires», entre d'altres propostes lúdiques com la dinamització que hi haurà durant tot el dia a la fira.
Una de les novetats d'enguany serà el Concurs de Conserves d'hortalisses, fruita i bolets. Aquest concurs vol que tots els cuiners no professionals que durant l'any elaboren conserves, en portin un pot de vidre a la fira per tal que un jurat, format per Ignasi Camps i Pep Palau, els puguin tastar i valorar. Els pots es recolliran el mateix dia de la fira al punt d'informació. Les conserves només poden ser d'hortalisses, fruites o bolets en melmelada, codonyat, almívar, en vinagre, amb oli, al natural al bany maria, etc. El concurs se celebrarà de 6 a 7 de la tarda. Es poden consultar les bases del concurs a la pàgina web. L'altra novetat seran els tres tallers monogràfics previs que es faran entre el 31 de març i el 2 d'abril: «L'hort intel·ligent» a càrrec d'en Jaume Fernàndez; «Fem pa amb blats antics» amb Ramon Forcada; i «Herbes Remeieres», amb Santi Jàvega, «L'Herbolari». En els propers dies es faran públics els sistemes d'inscripció a la pàgina web de la fira. Podeu seguir l'actualitat de la fira a http://www.firadelallavor.cat, de moment ja hi ha penjada tota la informació per inscriure's com a paradista.