Roda de Ter s'omple de poesia en el cap de setmana central de les Jornades Miquel Martí i Pol

Última revisió 13-11-2023 11:39
12/11/2023

Roda de Ter continua immersa en la celebració de les Jornades Miquel Martí i Pol. Els principals actes de l'edició 2023 impulsats per la Fundació Miquel Martí i Pol s'han concentrat el cap de setmana del 10, 11 i 12 de novembre i, enguany, han coincidit amb la commemoració dels vint anys de la mort del poeta rodenc. La programació d'activitats que té Roda de Ter com a epicentre i proposa activitats en 7 municipis de Catalunya s'allargarà fins al 30 de novembre.

 

Un dels actes centrals és el lliurament dels premis literaris, artístics i pedagògics de Roda de Ter que es van entregar el diumenge 12 de novembre al Teatre Eliseu. Prèviament al cementiri municipal es va fer un breu acte d'homenatge a Miquel Martí i Pol. Jordi Martí i Roger Martí, familiars del poeta, i el Diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Jordi Martí, van llegir una selecció de versos, acompanyats de la música de Raquel Banús i Laia Rovira de l'Escola de Música El Faristol i la vídua del poeta, Montserrat Sans, va dipositar un ram de flors davant l'espai de record al poeta. Posteriorment es van visitar les tombes de Martí i Pol i d'Emili Teixidor.

LA MATARONINA AMANDA BASSA GUANYA EL 39È PREMI DE POESIA MARTÍ I POL

El 39è Premi de poesia Miquel Martí i Pol, un dels guardons de poesia més importants i ben dotats del país, va ser per «Llavor», poemari de la periodista mataronina Amanda Bassa. Tal com va explicar l'autora en recollir el premi, el volum que publicarà Pagès Editors es va gestar durant el confinament per la pandèmia Covid-19. El premi compte amb la col·laboració de la Institució Puig-Porret i la revista Reduccions.

En l'acte d'entrega de guardons, presentat per Xavier Grasset, també es va fer públics els guanyadors de la 1a edició «Beca de creació i residència Estiu a La fàbrica», impulsada per la Fundació Miquel Martí i Pol i Cardant Cultura-Can Grau. Coloma Bertran i Lia Simpai van ser les premiades amb una estada a Can Grau per crear un espectacle entorn dels versos de Martí i Pol. També es va concedir un accèssit per la companyia LaFonte (Laura Azuaga i Clio Van Kerm).

El 7è Premi d'il·lustració de poemes de Miquel Martí i Pol va ser per Núria Oltra. Les seves creacions il·lustren el calendari que cada any edita la Fundació Miquel Martí i Pol i que ja es pot adquirir als punts habituals. El 7è Premi InstapoemaMMP va ser per Cristina Casadevall per una imatge feta al claustre de la Catedral de Pamplona i que va acompanyar dels versos del poeta rodenc. Aquests dos premis tenen la a col·laboració de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA

L'11è Premi Sebastià Álvarez al millor Treball de Final de Grau de temàtica educativa de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic-UCC va ser per Martina Fabregó per la creació d'una maleta pedagògica com a eina d'aprenentatge per a l'educació menstrual. En aquesta categoria també es va concedir un accèssit per Numasetu Ahlame Akaouch. Per la seva part, el 5è Premi Sebastià Álvarez al millor Treball de Final de Màster de temàtica educativa va ser per Oriol Guillén per un treball sobre la cançó protestat com a eina educativa. El jurat també va atorgar un accèssit per Míriam Jiménez. El 1r Premi Fundació Sebastià Àlvarez i Arenas d'Educació a les millors pràctiques de temàtica educativa de la Facultat d'Educació, Traducció, Esports i Psicologia de la UVic-UCC va ser per Mainés Esteve i es va concedir un accèssit per Mireia Pou.

El palmarès d'aquesta edició també inclou el 34è Premi ARC de narrativa infantil i juvenil que va ser per «L'escola de màgia» de l'alumne de l'escola Mare de Déu del Sòl del Pont de Roda Thaïs Casellas. Aquest premi és lliure gràcies a la col·laboració de l'Associació Roda de Comerciants ARC.

L'acte d'entrega es va tancar amb l'espectacle «El ressò de les paraules» a càrrec d'alumnes i professors de l'Escola de Música El Faristol.

L'HOMENATGE POPULAR AL POETA I DOS ESPECTACLES SOBRE MARTÍ I POL I LA POESIA

Els actes del cap de setmana van començar amb l'acte d'homenatge popular al Teatre Eliseu. Hi van participar-hi alumnes de 5è i 6è de les escoles de primària Emili Teixidor i Mare de Déu del Sòl del Pont de Roda de Ter, de l'Institut Miquel Martí i Pol i diversos representants del teixit associatiu de Roda de Ter i de la comarca.

El cap de setmana també ha tingut altres actes com la proposta familiar «Pedra pedreta» amb titelles i música en directe a càrrec de Marta Esmarats de Cacauet Teatre a la seu de la Fundació Miquel Martí i Pol o l'espectacle «L'argelaga del desig» amb Sònia Moya, Lu Rois i Santi Careta al Teatre Eliseu.

Entre els actes destacats dels propers dies en destaca la presentació del projecte de museïtzació de la Casa Miquel Martí i Pol, a càrrec de Montse Caralt, directora de la fundació, en el marc del III Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol (consulta la programació d'activitats).

Lliurament dels Premis literaris, artístics i pedagògics
Lliurament dels Premis literaris, artístics i pedagògics