Durant el ple de novembre, l'alcalde va explicar que l'Ajuntament ja té elaborat el DUPROCIM i el punt per a la seva aprovació s'ha traslladat al pròxim ple.
Roda de Ter ha instal·lat polsadors que permeten creuar el semàfor de la C-153 a l'alçada de l'ambulatori. Segons va explicar l'alcalde, Toni Mas (ERC), en el ple municipal de novembre celebrat el dimarts 19, els polsadors volen «donar seguretat» als vianants que creuen aquest punt en les hores en què els semàfors es posen en intermitent per agilitzar el trànsit de vehicles. En resposta a una pregunta del grup Ara Roda, Mas va informar que l'adjudicació administrativa ja s'havia completat i que estava previst que l'empresa responsable dugués a terme la instal·lació en els dies següents. Actualment, la instal·lació ja s'ha executat. La instal·lació d'un polsador era una demanda que havien fet diversos veïns que se sentien desprotegits per haver de creuar aquest punt amb el semàfor en groc, i quedaven condicionats a la reacció dels conductors.
L'alcalde també va explicar que la instal·lació d'un sistema de semàfors via GPS es farà el 2025. La previsió de l'equip de govern és poder-hi destinar diners al pressupost de l'any vinent que es preveu que es pugui debatre en una sessió abans d'acabar l'any.
Instal·lació de càmeres de seguretat
També en el torn de preguntes, la primera tinent d'alcalde, Yolanda Tristancho (IPR), va explicar que en les darreres setmanes s'han instal·lat càmeres de vigilància a l'aparcament del darrere de l'Ajuntament, a Can Planoles, a Ràdio Roda i, que en breu, també se n’instal·laran al camp de futbol. Les càmeres situades a l'entorn d'equipaments públics volen garantir una vigilància continuada d'aquestes zones, millorar la percepció de seguretat i disposar d'elements de prova de fets delictius que es puguin produir. L'ús d'aquests dispositius es regeix per la normativa sobre videovigilància policial i protecció de dades.
En aquest bloc, el més llarg del plenari, l'alcalde també va confirmar a preguntes del regidor Joan Moreno (Rodem) que el Síndic de Greuges ha demanat informació a l'Ajuntament sobre la problemàtica de la mobilitat a Roda de Ter.
Pròrroga dels contractes del servei de jardineria
La part resolutiva del ple va ser curta. S'hi va aprovar per 8 vots a favor (ERC, IPR, Sumem per Roda i la regidora no adscrita, Marta Pascuet) i cinc abstencions (Ara Roda, Junts per Roda i Rodem) la pròrroga de 9 mesos més dels serveis de jardineria. Aquests serveis són prestats actualment per la Fundació TAC Osona i Fitosanito i Natura SL.
La pròrroga, contemplada per llei, es fa mentre tècnicament es continua treballant en el plec de clàusules administratives que haurà de regir el servei els propers anys i que el 2025 es traurà a concurs públic.
El debat sobre l'aprovació inicial del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) es va posposar, pendent que el Consell Comarcal d'Osona -que és qui l'ha elaborat- lliuri uns darrers documents. Per tant, l'Ajuntament ja té elaborat el DUPROCIM i el punt per a la seva aprovació s'ha traslladat al pròxim ple.
El DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil Municipal) és un pla estratègic que estableix les mesures i protocols que ha de seguir un municipi davant d'emergències i situacions de risc, amb l'objectiu principal de protegir la població, el medi ambient i els béns en casos com incendis, inundacions, accidents químics, nevades o altres emergències que puguin afectar el territori. Aquest document, obligatori segons la normativa catalana de protecció civil, inclou una anàlisi dels riscos del municipi, els procediments a seguir en cas d’emergència, la coordinació entre els diferents serveis implicats (bombers, policia local, serveis sanitaris, etc.) i informació per garantir la implicació de la ciutadania en situacions d'emergència. És, en definitiva, una eina clau per a la gestió i la resposta eficient davant d’emergències a escala local.
Es faran xerrades sobre seguretat digital
Tots els regidors municipals (ERC, IPR, Sumem per Roda, Ara Roda, Junts per Roda, Rodem i la regidora no adscrita Marta Pascuet) van votar favorablement a dues mocions presentades per Ara Roda demanant organitzar xerrades informatives destinades a la ciutadania i a les petites i mitjanes empreses sobre seguretat digital. Sònia Gòmez (Ara Roda) va explicar que l'objectiu és «fer prevenció», ja que aquesta és una problemàtica creixent amb estafes i atacs dels quals «aquí a Roda també se n'han detectat casos». La regidora d'Acció Social, Promoció Econòmica i Comerç, Griselda Arrey (Sumem per Roda), considera interessant «continuar amb aquest tipus d'iniciatives formatives» en la línia d'una xerrada destinada a la seguretat del comerç que s'ha organitzat per als pròxims dies.
La sessió es va tancar amb la lectura del manifest del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència vers les Dones que se celebra el 25 N, per part de la regidora d’Igualtat, Bet Contreras (Sumem per Roda). Posteriorment al ple, hi va haver el torn d'intervenció de la ciutadania.