Roda de Ter adapta els serveis educatius municipals als costos reals per assegurar-ne el futur

Última revisió 23-05-2025 07:03
22/05/2025

L'Ajuntament de Roda de Ter ha començat a implantar mesures per optimitzar diversos serveis municipals amb l'objectiu de millorar-ne l'eficiència i garantir-ne la sostenibilitat econòmica.

L'objectiu, tal com va explicar l'equip de govern en el ple ordinari de maig celebrat el dimarts 20 de maig, és adaptar-los al cost real dels serveis i assegurar-ne la viabilitat amb criteris de qualitat i equitat. Els primers àmbits on s'ha aplicat aquest criteri són l’escola bressol i l'escola de música.

Es va aprovar inicialment la modificació de l'ordenança fiscal número 9, relativa al preu públic de l’escola bressol municipal, per ajustar les tarifes als costos reals del servei. L'Ajuntament justifica l'increment —d'entre 6 i 26 euros mensuals, segons el servei— per la necessitat de reduir el dèficit econòmic, que actualment cobreix el 72% del cost total, i garantir la sostenibilitat i la qualitat del servei. La regidora d’Hisenda, Montse Garcia (IPR), va detallar que els ingressos cobreixen només 231.683€ dels més de 415.000€ que costa el servei. «Amb aquesta modificació volem fer un pas per reduir el dèficit i garantir un servei de qualitat i sostenible a llarg termini», va afirmar. També va remarcar que «les noves tarifes continuen sent per sota de la mitjana d'altres municipis similars». Des de l’oposició, Esteve Franch (Ara Roda) va insistir en fer un estudi a fons sobre el cost i les causes perquè el centre no cobreix totes les places que s’hi ofereixen. El punt va tirar endavant amb 7 vots a favor (ERC, IPR i Sumem per Roda), 3 abstencions (Ara Roda i Junts) i 1 vot en contra (Rodem). Les regidores Sònia Gómez (Ara Roda) i Marta Pascuet (Junts) van excusar la seva assistència en el plenari.

També es va aprovar la modificació de l'ordenança fiscal número 19, referent als preus de l'escola de música municipal. En aquest cas, el canvi ve motivat per una nova proposta educativa, impulsada pel claustre, que vol oferir una experiència més integral i transversal. Es reorganitzen assignatures i itineraris, i es redefineixen preus i descomptes, mantenint la majoria d'imports. L'estudi econòmic detallat sobre aquest servei s'està elaborant. El regidor d'Educació, Joan Escarrabill (ERC), va explicar que «la nova proposta pedagògica respon a la voluntat del claustre de modernitzar l'ensenyament musical i fer-lo més motivador i flexible per a l'alumnat». Va afegir que «la reorganització d'assignatures i itineraris busca oferir una formació més coherent i adaptada als interessos i ritmes dels alumnes». L'oposició va expressar preocupació pel dèficit del servei i va demanar buscar la implicació d'altres municipis, atès que hi ha alumnat de fins a 10 pobles diferents. El punt va quedar aprovat amb 7 vots a favor (ERC, IPR i Sumem per Roda) i 4 abstencions (Ara Roda, Junts i Rodem).

També: 

  • Xavier Baurier i Montserrat Corominas continuaran com a jutges de pau
  • Marina Quintana pren possessió com a nova regidora de Rodem
  • Mocions: enllumenat, senyalització i zona blava
  • Seguiment de l'ocupació d'habitatges

Podeu ampliar tota la informació del ple:

  • Podeu ampliar la informació del ple a la nota de premsa adjunta. (cliqueu aquí)
  • Podeu veure el ple al canal de Youtube. (cliqueu aquí)

Imatge de la sessió del ple municipal del 20 de maig del 2025, a la sala de plens de l'Ajuntament de Roda.
Imatge de la sessió del ple municipal del 20 de maig del 2025, a la sala de plens de l'Ajuntament de Roda.