La Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter ha tancat amb èxit la tretzena edició que estrenava ubicació a l'esplanada davant de la carpa municipal. El canvi d'espai ha estat molt ben valorat en una jornada que ha consolidat la mostra rodenca com a referent en la preservació de les llavors tradicionals a Catalunya. Tot i l'aparició puntual de la pluja cap a les 15 h, totes les activitats programades s'han pogut fer.
La regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Griselda Arrey, ha destacat que "el temps ens ha respectat molt i hem pogut fer totes les activitats previstes: tallers, xerrades i concert". Arrey ha explicat que el trasllat de la fira a un espai més ampli i natural es va decidir per motius de seguretat i accessibilitat. "El nou emplaçament ens ha permès gaudir d'una esplanada espectacular, amb una herba radiant, i generar un ambient de comunitat que lligava perfectament amb el lema d'enguany, 'Tancant cercles'", ha afegit.
Des de la comissió organitzadora, Marta Barniol també valora bé la nova ubicació: "És un lloc obert que convida a passejar, amb espai per a les activitats familiars i zones perquè els nens juguin mentre els pares visiten les parades". Barniol ha subratllat que aquest canvi ha contribuït a reforçar l'esperit acollidor i participatiu de la fira.
Vint-i-cinc parades en l'edició que ha celebrat el 10è aniversari del Banc de Llavors
Pel que fa a la participació, la fira ha comptat amb 25 parades especialitzades i dues foodtrucks, i ha celebrat una data especial: el 10è aniversari del Banc de Llavors de Roda de Ter. Arrey ha recordat que "el banc no només conserva llavors, sinó que crea cultura, vida i sobirania alimentària, valors que volem transmetre de generació en generació".
Quant al futur, tant l'Ajuntament com la comissió coincideixen que l'objectiu serà mantenir la qualitat i l'essència temàtica de la fira. "No volem créixer per créixer", ha remarcat Barniol, "sinó preservar l'essència de la fira, amb productes de proximitat i projectes vinculats a la terra i a la sostenibilitat". En aquest sentit, Arrey ha insistit que "valorarem cada any la millor ubicació possible, sense lligar-nos exclusivament a un espai, però aquesta fórmula ha funcionat molt bé".
Tot i la pluja es van poder fer actes previs
La jornada prèvia del dissabte 26 d'abril va oferir tres activitats especials per escalfar motors abans de la fira: una passejada d'herbes remeieres guiada per Astrid van Ginkel a la Muntanyeta, un taller sobre horts biointensius a càrrec de Jaume Fernández a l'hivernacle del Banc de Llavors (de 14 a 16h), i la projecció del film "La història no contada d'una llavor" seguida d'un col·loqui i tast amb productes del territori a la Biblioteca Bac de Roda (18h). Tot i la pluja, les activitats a l'aire lliure es van poder fer amb l'ajuda de paraigües.
Agraïments
L'Ajuntament i la comissió organitzadora han volgut expressar el seu agraïment a totes les persones i entitats que han col·laborat en la fira, especialment al Banc de Llavors de Roda de Ter, la Biblioteca Bac de Roda, la Residència de Can Planoles —que ha elaborat les tradicionals boles de llavors per als assistents—, la Diputació de Barcelona i tots els voluntaris que, amb la seva implicació, han fet possible una nova edició reeixida de la Fira de la Llavor.