El Festival EnCanta ha tancat aquest diumenge 11 de maig la seva vuitena edició amb un balanç molt positiu, consolidant-se com un espai de referència per a propostes musicals que combinen risc artístic i qualitat únic a les comarques centrals. Durant tres dies, Roda de Ter ha acollit una programació que ha aconseguit connectar amb diferents tipus de públic.
">
El Festival EnCanta ha tancat aquest diumenge 11 de maig la seva vuitena edició amb un balanç molt positiu, consolidant-se com un espai de referència per a propostes musicals que combinen risc artístic i qualitat únic a les comarques centrals. Durant tres dies, Roda de Ter ha acollit una programació que ha aconseguit connectar amb diferents tipus de públic.
La present edició ha posat en relleu una clara tendència actual: l'actualització de la música d'arrel. Des de la música de Castella de Dulzaro que va obrir dimecres el festival, al post-folk asturià de L-R al dissabte, passant per l'electrònica amb arrels andaluses de Le Parody també dissabte, fins a la reinterpretació de les tonades tradicionals catalanes d'Alosa o menorquines d'Anna Ferrer de la jornada de diumenge. El festival ha mostrat com les noves generacions estan renovant el llegat musical tradicional.
El cartell d'aquesta vuitena edició ha destacat per la seva diversitat i qualitat. El dijous l'osonenc Cai Godayol i el seu piano van presentar-hi una proposta plena de sensibilitat i delicadesa. El divendres va arrencar amb el potent directe de Moxal des del País Basc que consolida el vincle de l'EnCanta amb el País Basc i l'energia de Remei de Ca la Fresca, per acabar amb la proposta íntima de «Cançons Amagades», espectacle que va reunir Anna Andreu, Ferran Palau i Mar Pujol. El dissabte, dia gran del festival, va brillar amb el pop-soul de Selva Nua, l'actuació de Sergi Carbonell, exmembre de Txarango, presentant "Amorosa bondat", i la veu prodigiosa de Paula Valls, que va tancar la jornada al Teatre Eliseu mostrant el talent de la comarca. Les actuacions de Remei de Ca la Fresca, Sergi Carbonell i Alosa han exhaurit entrades.
Tretze actuacions en cinc dies, tot i l'amenaça de pluja
Tot i l'amenaça constant de pluja, l'organització ha aconseguit mantenir íntegra la programació gràcies a la ràpida adaptació dels espais, traslladant els concerts previstos a l'exterior cap a la Carpa Municipal i el Museu de l'Esquerda. Aquest canvi no ha restat qualitat a les actuacions ni ha impedit que el públic gaudís d'una experiència completa.
El festival segueix definint i reforçant la seva personalitat pròpia, trobant progressivament el seu espai en el panorama cultural català i un públic fidel que valora la seva proposta distintiva. L'alcalde de Roda de Ter, Toni Mas, ha valorat molt positivament aquesta edició, que busca «ensenyar Roda de Ter a través i cantautors i cantautores també singulars."
Per la seva part, la regidora de Joventut i cultura, tradició i festes, Aida Reig, ha destacat el fil conductor d'aquesta edició: "D'alguna manera aquesta edició de l'Encanta ha volgut, a través de les diferents artistes que ha acollit al nostre municipi, fer un viatge per les arrels de la cultura popular no només catalana, sinó d'altres territoris de la península i realment ha tingut una molt bona acollida." Reig ha afegit que "és un festival consolidat que segueix creixent dins de les dimensions que volem que sigui l'Encanta. Un festival de petit format."
Consolidació de l'Encanta a l'Escola
Destaca també la consolidació del programa educatiu "EnCanta a l'Escola", que aquest any ha arribat a 400 alumnes de les escoles Verge del Sol del Pont, Emili Teixidor i l'Institut Miquel Martí i Pol, consolidant-se com una peça clau per apropar la música en directe a les noves generacions. Aquest any han realitzat concerts exclusius per als alumnes l'osonenc Cai Godayol i la valenciana JazzWoman.