L'Agència de Residus i l'Ajuntament de Roda de Ter impulsen una nova fase de col·laboració per a la retirada d'amiant

Última revisió 24-07-2024 12:29
24/07/2024

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l'Ajuntament de Roda de Ter han mantingut aquest dimarts 23 de juliol una reunió per abordar els passos a fer per a la retirada d'amiant de les teulades del municipi, amb especial atenció a les teulades de les antigues naus de la fàbrica Puigneró.

La trobada amb el director de l'ARC, Isaac Peraire, marca l'inici d'una segona fase de col·laboració que vol donar continuïtat a les vies de treball establertes fa tres anys. En la primera fase s'ha elaborat el mapa de la presència de teulades d'amiant al municipi i s'han fet diferents estudis tècnics.

Els contactes volen buscar una solució satisfactòria per a l'eliminació segura de les teulades que contenen amiant, prioritzant la salut pública i la protecció del medi ambient. Durant la reunió, l'ARC i l'Ajuntament de Roda han analitzat els avenços realitzats fins ara i han fixat objectius a emprendre.

Entre els temes tractats destaquen, l'avaluació de l'estat actual de les teulades amb presència d'amiant (superfície, titularitats de cada finca, qualificació urbanística, estudis realitzats...), les accions i línies d'ajut per poder fer una retirada progressiva del material o possibles vies de finançament per dur a terme accions per substituir teulades que contenen amiant.

Toni Mas, alcalde de Roda de Ter, destacava que «la col·laboració reforçada amb l'Agència de Residus és clau per abordar un repte que tenim com a país però també com a poble». Per la seva banda, el director l'ARC, Isaac Peraire, ha destacat que la retirada d'amiant «és una prioritat en l'àmbit de país», i que en «el cas de Roda de Ter és especialment rellevant» perquè com Sant Bartomeu del Grau i Prats de Lluçanès tenen les grans naus de l'antiga d'Hilados y Tejidos Puigneró cobertes amb aquest material. Si ve aquestes naus són de titularitat privada «ens cal que, per les diferents vies que disposa l'administració, actuar perquè s'acabi retirant de les teulades». Per això s'ha compromès a treballar en un «pla d'acció efectiu i adaptat a les necessitats específiques del municipi».

Les dues institucions han acordat mantenir reunions periòdiques per fer seguiment dels avenços i ajustar les estratègies segons es vagin avançant en els diferents treballs i processos legals.

L'Agència de Residus i l'Ajuntament de Roda de Ter impulsen una nova fase de col·laboració per a la retirada d'amiant
L'Agència de Residus i l'Ajuntament de Roda de Ter impulsen una nova fase de col·laboració per a la retirada d'amiant