La capella del cementiri acull l'oratori noucentista de l'empresària, mecenes i benefactora rodenca Tecla Sala

Última revisió 09-03-2024 13:27
09/03/2024

Aquest dissabte 9 de març s'ha obert al públic l'oratori de Tecla Sala. Aquesta obra projectada per l'arquitecte noucentista Francesc Folguera i dos vitralls que acompanyaven l'oratori es pot visitar a la capella del cementiri que s'ha remodelat per acollir l'obra. L'acte ha comptat amb la participació de familiars de Tecla Sala que han recordat la seva estima i vincle amb el seu poble natal. L'alcalde, Toni Mas, i la regidora de Cultura, Patrimoni i Igualtat, Bet Contreras, han destacat la importància de dedicar els actes del 8M a la figura de Tecla Sala per haver estat  «un referent femení en un món molt masculí». Contreras ha dit que l'espai del cementiri, a tocar del panteó familiar, ha d'esdevenir «l'espai de reconeixement de Roda de Ter a la figura» de l'empresària, mecenes i benefactora.

L'alcalde de Roda de Ter ha agraït el treball dels predecessors, Roger Coromina (alcalde) i Roger Canadell (regidor de Cultura) i l'esforç dels treballadors municipals (arquitectes tècnics, brigada, neteja...) per poder adequar l'espai.

En el nom de la família, Anna Boatella, ha agraït molt emocionada que Roda de Ter aculli l'oratori que va ser «part de la nostra vida» i que va acollir moltes celebracions de la família. També s'ha felicitat de «la bona predisposició de l'Ajuntament perquè tot això sigui possible».

L'acte l'ha obert la directora del Museu Arqueològic de l'Esquerda, Maria Ocaña, que ha coordinat la cessió i instal·lació de l'oratori i n'ha recordat el periple. L'oratori de l'empresària Tecla Sala estava instal·lat a habitatge del Casal Sant Jordi de Barcelona, edifici situat al xamfrà dels carrers Casp i Pau Claris de Barcelona, i on va viure fins a la seva mort el 1973. Després de la seva mort, l'edifici va ser propietat de La Caixa, la Generalitat i el 2014 va ser adquirit per l'empresa d'assegurances Zurich. Davant de l'adequació que la nova propietat volia fer de l'espai, la companyia va oferir a l'Ajuntament de Roda de Ter la cessió de l'oratori.

En l'acte de reobertura hi ha hagut l'acompanyament musical de Júlia Martí. La família de Tecla Sala ha obert excepcionament el panteó familiar, que també va projectar l'arquitecte Francesc Falguera, per poder ser visitat.

UN 8 DE MARÇ PER REIVINDICAR TECLA SALA

A més de l'acte d'obertura de l'oratori, la programació d'actes del Dia Internacional de la Dona ha inclòs més activitats al voltant de la figura de Tecla Sala, del qual recentment se n'han commemorat 50 anys de la seva mort. El dijous 7 de març, la Dra. Irene Llop Jordana i Núria Sadurní van fer una aproximació a la figura de la il·lustre rodenca amb la conferència «Tecla Sala, retrat d'una rodenca il·lustre» al Museu Arqueològic i fins al 27 de març, la Biblioteca Bac de Roda acull l'exposició «Tecla Sala, 1886-1973. Empresària, benefactora i mecenes». Organitzada per la mateixa biblioteca, l'Arxiu Històric de Roda de Ter i Les Masies de Roda i el Museu Arqueològic de l'Esquerda aquesta mostra fotogràfica recull l'activitat benefactora i de mecenatge que l'empresària va fer al municipi.