El llibre de la Dra. Antònia Diaz-Carvajal presenta un cas d’estudi sobre les dues àrees funeràries del poblat medieval.
A partir de l’anàlisi de les restes osteològiques de 181 individus procedents de les excavacions arqueològiques realitzades entre 2008 i 2012, la recerca s’ha centrat en dos aspectes: d’una banda en reconstruir les actituds de les poblacions antigues enfront de la mort, i els actes i rituals associats al tractament del cos; i de l’altra, en determinar les condicions de vida i les característiques de la població medieval. L’objectiu és obtenir una visió documentada i tan àmplia com sigui possible, i fer-ne una valoració en el seu context geogràfic, històric i social.
L’autora ha pogut determinar els corresponents perfils poblacionals per edat i sexe de cada fase i per a cada una de les necròpolis (des del període visigòtic fins a la baixa edat mitjana), mitjançant la seva descripció morfològica. Quant a patologies l’estudi registra el ventall d’anomalies degeneratives articulars i estructurals que és habitual en mostres antropològiques medievals, i també altres afectacions menys freqüents i un gran nombre de traumatismes, accidentals i per causes violentes, que es descriuen de manera individual i es valoren en conjunt.
El resultat és un treball exhaustiu sobre un jaciment funerari paradigmàtic, el de l’Esquerda, que pretén ser un referent per a posteriors recerques, no només per a Osona sinó per als diferents àmbits de coneixement del període medieval a Catalunya.
Més informació (clica aquí)