'La fi és el principi, pràctiques funeràries a la Catalunya Prehistòrica', al Museu de l'Esquerda

Última revisió 07-07-2020 18:25
09/03/2016

El Museu Arqueològic de l'Esquerda presenta una exposició comissariada pel Museu de Gavà que mostra més de 300 objectes de 19 museus catalans en una exposició que resumeix 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria. La presentació tindrà lloc el dissabte 12 de març, a les 7 de la tarda, al mateix Museu de l'Esquerda de Roda de Ter.

'La fi és el principi, pràctiques funeràries a la Catalunya Prehistòrica' és una exposició ha estat organitzada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya a través de l'Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya.
Es podrà veure al Museu Arqueològic de l'Esquerda des del dia 12 de març fins el 8 de maig, ambdós inclosos. Aquesta exposició itinerant presenta, per primera vegada, una síntesi de les pràctiques funeràries de la prehistòria a Catalunya. Vol ser una via d'aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l'arqueologia de la mort. Encara que sembli contradictori, el món de la mort ha servit per definir, i encara ara defineix, algunes de les cultures principals de la prehistòria del nostre país i, per tant, és clau per al seu estudi. Les pràctiques funeràries tenen un interès per sí mateixes, però també ens permeten aproximar-nos a la prehistòria. Són un mirall del món del vius i per tant reflexen temes tan diversos com el canvi cultural, la relació dels nostres avantpassat amb el seu entorn, els contactes i intercanvis, les creences i el món simbòlic dels nostres avantpassats... I a través del passat, el coneixement de la nostra cultura en el present.
L'exposició incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera, la Cova de Montanisell, i tantes d'altres. De fet, alguns dels materials que es mostren encara estan en estudi.

L'exposició
L'exposició es compon d'un preàmbul i una introducció que dóna pas a vuit àmbits temàtics i alhora cronològics:
- Primum in humus
- Un mort un sepulcre
- Imatge dels vius
- El problema dels que morien lluny
- Sit tibi terra gravis o la intervenció en el paisatge
- De sols a acompanyats
- L'enterrament de les elits
- Denique in cineris

Al llarg de l'exposició, el visitant trobarà quatre recreacions de diferents tipus d'enterrament característics de la prehistòria, tres d'elles realitzades per l' il·lustrador Pep Boatella. La mostra manté un diàleg entre passat i present, i destaca l'epíleg en què, a partir de diversos vídeos de pràctiques funeràries contemporànies a diferents parts del món, es vol fer una reflexió sobre la mort i les pràctiques funeràries com a fet universal. En l'exposició han col·laborat antropòlegs i arqueòlegs especialistes, i aplega més de 300 peces, de museus d'Arqueoxarxa i d'arreu de Catalunya. Alguns d'aquests objectes són excepcionals i no estan exposats habitualment.

L'exposició es va inaugurar a Gavà el 25 de juny de 2015 i s'ha pogut veure també al Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona i al Museu de Granollers. És previst que itineri pels museus catalans fins a principis de 2018. Per tant, hem tingut la sort de poder aconseguir que aquesta exposició faci una parada a la comarca d'Osona, durant un parell de mesos, abans de continuar la seva llarga itinerència per Catalunya.


LA PRESENTACIÓ AL MUSEU ARQUEOLÒGIC DE L'ESQUERDA DE RODA DE TER, TINDRÀ LLOC EL PROPER DIA 12 DE MARÇ, DISSABTE, AL LES 19 h. COMPTARÀ AMB LA PRESÈNCIA DEL DIRECTOR DEL MUSEU ARQUEOLÒGIC DE CATALUNYA, JOSEP MANUEL RUEDA I TORRES I AMB ELS COMISSARIS DE L'EXPOSICIÓ, MÒNICA BORRELL, DIRECTORA DEL MUSEU DE GAVÀ I AMB JOSEP BOSCH,CONSERVADOR DEL MATEIX MUSEU.