El Museu de l'Esquerda acull el 28è Cicle de conferències "El llegat de Carlemany: els carolingis a Catalunya"

Última revisió 01-03-2022 18:23
01/03/2022

Durant el març tindrà lloc el 28è cicle de conferències organitzat des del Museu Arqueològic de l'Esquerda. Amb el títol "El llegat de Carlemany: els carolingis a Catalunya", s'han programat quatre conferències, una visita guiada i en col·laboració amb la biblioteca Bac de Roda, un club de lectura. Aquest cicle es tancarà amb la inauguració de l'experiència immersiva multimèdia creada pel projecte CATCAR sobre la Catalunya Carolíngia i que es podrà visitar durant els pròxims mesos al Museu. Totes les conferències es faran a la Sala d'Actes del Museu Arqueològic de l'Esquerda.

CONFERÈNCIES, UNA VISITA GUIADA I UN CLUB DE LECTURA

El cicle començarà el proper dia 5 de març a les 19 h amb la conferència: “Els comtats catalans dins l’Europa Carolíngia”, a càrrec del Dr. Jordi de Bolòs i Masclans, Catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Lleida.
La Dra. Imma Ollich i Castanyer, Professora Honorífica de la Universitat de Barcelona, parlarà sobre “Roda Ciutat (L’Esquerda) a l’Imperi Carolingi”, el diumenge 13 de març, a les 11.30 del matí. La conferència anirà seguida de la visita comentada al jaciment de l’Esquerda, que farà tot seguit, conjuntament amb el Dr. Albert Pratdesaba i Sala.

El 19 de març a les 19 h tindrà lloc la tercera conferència que amb el títol “La cultura a Osona en època carolíngia” impartiran els Drs. Jesús Alturo i Perucho, Catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica (Ciències i Tècniques Historiogràfiques) de la Universitat Autònoma de Barcelona i Tània Alaix i Gimbert, Membre del Grup de Recerca del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la UAB.

El 21 de març a les 19 h es realitzarà una xerrada amb la presència de l’escriptor Juan Francisco Ferrándiz, al voltant del llibre “La Terra Maleïda” sobre el qual tracta el Club de Lectura, organitzat per la Biblioteca Bac de Roda. Comptarà amb la col·laboració de la Dra. Elisabet Contreras, professora de Didàctica i Literatura de la Universitat de Barcelona, i de Maria Ocaña, directora del Museu Arqueològic de l’Esquerda.

La cloenda del cicle es farà el dia 26 de març a les 19 h. La darrera conferència “La Catalunya Carolíngia, dels pergamins al món virtual”, a càrrec del Dr. Aymat Catafau de la Universitat de Perpinyà Via Domitia i membre de l’equip del projecte CATCAR i de Santiago Muxach i Riubrogent, cap de recursos digitals de l’Institut d’Estudis Catalans, presenta la feina que ha realitzat el projecte CATCAR per tal de digitalitzar els 5.000 documents originals de l’època carolíngia.

Per tancar el cicle, el mateix dia 26 de març a les 19.45 h s’inaugurarà l’experiència immersiva multimèdia del Projecte CATCAR sobre la Catalunya Carolíngia.