Mida del text: 1 2 3 | Mapa del web   
 

Sabies que Roda de Ter és un municipi cardioprotegit i que els desfibril·ladors estan connectats al 061?

Bookmark and Share
Banner 'Roda de Ter, municipi cardioprotegit' desfibril·lador extern DEA
Ampliar en una finestra emergent Banner 'Roda de Ter, municipi cardioprotegit'
Data de publicació: 30.06.20 12:31
El regidor de Salut de l'Ajuntament de Roda de Ter, Toni Gaja, fa un recordatori als veïns i veïnes que Roda de Ter és un municipi cardioprotegit i de la importància vital que suposa actuar amb rapidesa davant l'aturada cardiorespiratòria. La disponibilitat d'un DEA i la seva utilització abans de l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), s'associa amb gairebé el doble de supervivència davant d'una aturada cardíaca extrahospitalària (ACR).

Roda de Ter compte amb 4 desfibril·ladors externs automàtics (DEA) instal·lats en diverses ubicacions del poble i amb 2 desfibril·ladors mòbils. Els Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA) són aparells segurs i efectius que permeten realitzar una descàrrega elèctrica sobre el cor d'una persona en aturada cardiorespiratòria (és el que es coneix com desfibril·lar) minuts abans que arribi l'ajut professional.
El regidor de Salut de l'Ajuntament de Roda de Ter, Toni Gaja, fa un recordatori als veïns i veïnes que Roda de Ter és un municipi cardioprotegit i de la importància vital que suposa actuar amb rapidesa davant l'aturada cardiorespiratòria. La disponibilitat d'un DEA en un espai públic o en qualsevol entitat, empresa, establiment, servei o domicili particular i la seva utilització abans de l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), s'associa amb gairebé el doble de supervivència davant d'una aturada cardíaca extrahospitalària (ACR).

Si alguna persona es veu amb la necessitat d'utilitzar aquest aparell, cal saber també que està connectat al telèfon del Servei d'Emergència Mèdiques (SEM) al 061, de manera que en utilitzar-lo s'activa el pla d'emergència. L'ambulància detecta que un DEA ha estat requerit i una unitat del SEM es dirigeix al poble mentre esperen la trucada per saber l'adreça exacte on es troba la persona que cal ser atesa. Toni Gaja explica que: 'Així guanyem temps, ja que davant d'un infart és primordial la rapidesa amb la qual s'actua'.

Actualment al poble a Roda de Ter tenim 6 desfibril·ladors:
  • 1 DEA - Centre d'Atenció Primària
  • 1 DEA - Escola Mare de Déu del Sòl del Pont
  • 1 DEA - Pavelló d'esports
  • 1 DEA - Residència d'avis de Can Planoles
  • 2 Desfibril·ladors mòbils – Un el porten els vigilants municipals i l'altre, a les piscines municipals a la temporada d'estiu i a l'escola Emili Teixidor durant la resta de l'any.


Roda de Ter forma part del projecte de municipi cardioprotegit. L'objectiu principal és facilitar l'accés públic a la desfibril·lació que s'emmarca dins d'un programa global d'un Municipi saludable i que pretén minimitzar les conseqüències d'una aturada cardiorespiratòria (ACR) fora de l'àmbit hospitalari, donant una resposta a situacions d'urgència vital, convertint el Municipi en un entorn més segur.

La instal·lació d'aquests DEA disposa de mitjans per a la comunicació immediata i directa amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que s'inicien amb la detecció precoç d'una aturada cardiorespiratòria, la recepció de l'alerta, i continuen amb l'activació del recurs d'emergència adient més proper, el suport als ciutadans que donen l'alerta mitjançant els consells telefònics donats per personal expert del SEM, fins a l'arribada de la primera unitat, el preavís a l'hospital de destí i l'assistència mèdica fins a l'arribada a l'hospital.

Recordem que per al tractament de l'aturada cardiorespiratòria és primordial l'activació de la cadena de supervivència de forma immediata, si aquest protocol s'activa de forma precoç, el factor temps el tenim a favor nostre i del malalt.

Ajuntament de Roda de Ter
Pl.Major,4 | 08510 - Roda de Ter | Tel. 93 850 00 75 | Fax 93 854 09 31
En col·laboració amb: