Mida del text: 1 2 3 | Mapa del web   
 

L'Ajuntament de Roda de Ter elimina els productes químics de la jardineria municipal i posa en marxa la sega diferenciada

Bookmark and Share
Guanyem en salut amb un paisatge més naturalitzat i sense químics
Ampliar en una finestra emergent Guanyem en salut amb un paisatge més naturalitzat i sense químics
Data de publicació: 08.05.20 10:53
Aquestes mesures canviaran el paisatge, però des de l'ajuntament estem segurs que adaptar-s'hi valdrà la pena: Aprenem a apreciar un paisatge urbà més naturalitzat i guanyem en salut.


Com a conseqüència de la paralització obligatòria de l’activitat de manteniment de la jardineria, els prats i gespes del municipi han anat creixent en tot el seu esplendor primaveral. Un cop aquí, s’ha vist oportú anticipar l'eliminació dels productes químics de la jardineria municipal posant en marxa un parell de millores que estaven previstes pel més de juliol. Per una banda, es transformaran diversos espais a praderia per evitar l'ús d'herbicides i, per l'altra, es començarà a fer sega diferenciada en alguns parcs, per tal de millorar la biodiversitat del municipi i limitar les plagues sense haver d'utilitzar insecticides. Aquestes accions estan totalment en la línia del model de jardineria que es segueix a Roda de Ter des de fa 15 anys. La gestió de tot el verd urbà es fonamenta en l'aplicació de criteris de sostenibilitat, que tenen com a objectiu optimitzar els recursos naturals, humans i econòmics i d'aquesta manera aconseguir un verd urbà més natural, més ben adaptat a l'entorn, útil, agradable per als usuaris i que no requereix un manteniment costós.

En realitat, en els darrers anys ja s’han anat transformant molts parterres en praderia amb l’objectiu d’anar reduint l’ús herbicides, optant per un canvi cap a un model més naturalitzat dels parcs i jardins com a alternativa més ecològica i respectuosa amb la salut de les persones. Ara només queda acabar d'afegir els darrers espais per tal d'acabar eliminant l'ús d'aquestes substàncies. Complementàriament, en tots els casos s’intenta reforçar l’estructura vegetal per enriquir-ne la biodiversitat, potenciant la vegetació natural en marges i els prats naturals florits.

Per anar més enllà, a les zones naturalitzades que ho permeten, es farà a partir d'ara una gestió diferenciada, consistent en què en alguns prats només es segarà l’herba en una franja d’un o dos metres del voltant i es deixarà la part interior sense tallar des de l’abril fins a finals de juny, quan s’assequi la vegetació. A partir de juny es tornarà a segar totalment per evitar el risc d’incendis. Aquestes zones es senyalitzaran amb un cartell on es pugui llegir ‘Espai amb Sega Diferenciada entre abril i juny’. Aquesta gestió diferenciada es farà per ajudar a impulsar la lluita biològica contra les plagues, amb depredadors naturals, evitant així l'aplicació de productes químics. D’altra banda es redueix la pressió humana, i al deixar que les plantes creixin i facin llavor, es facilita la regeneració natural del prat. D’aquesta forma hi ha més aliment pels ocells i una major floració, que es tradueix en una millora paisatgística i en l’augment d’espècies de papallones, indicadores de la bona qualitat de l’hàbitat. La reducció del número de segues implicarà també l’optimització de les hores de manteniment per poder atendre altres necessitats.

Certament ens canviarà el paisatge, però des de l'ajuntament estem segurs que adaptar-s'hi valdrà la pena: Aprenem a apreciar un paisatge urbà més naturalitzat i guanyem en salut.


Disseny cartell: Ana B. Reina

Arxius relacionats


Ajuntament de Roda de Ter
Pl.Major,4 | 08510 - Roda de Ter | Tel. 93 850 00 75 | Fax 93 854 09 31
En col·laboració amb: