Mida del text: 1 2 3 | Mapa del web   
 

'Compostable' no és sinònim de 'Biodegradable' ni 'Reciclable'

Bookmark and Share
compostable
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 25.09.19 13:06
Per què és important utilitzar bosses compostables per a l'orgànica? Com identificar les bosses compostables? Per què una bossa 100% biodegradable pot no ser compostable?

El concepte 'biodegradable' significa que es pot degradar, però no se sap en quant de temps; i aquest termini pot ser de molts anys. Segons la normativa europea, per considerar que una bossa és compostable, és imprescindible que es desfaci en menys de 12 setmanes i que no deixi residus tòxics. Per tant, una bossa biodegradable pot no ser compostable. I així mateix, també una bossa reciclable pot no ser compostable, ja que el terme 'reciclable' tan sols indica que el plàstic es pot reconvertir en nous productes de plàstic, sense implicar necessàriament una descomposició orgànica.

Els residus orgànics que generem es transporten a una planta de compostatge on es degraden fins esdevenir un compost que es pot reutilitzar en l'agricultura. Si les bosses són de plàstic, aquestes no es degraden i embruten l'orgànica amb petits trossets de plàstic que resten qualitat al compost final. Com més bruta sigui l'orgànica, més s'encarirà l'entrada a la planta de compostatge i menors seran els retorns econòmics que obtindrem per part de l'Agència de Residus de Catalunya, fet que podria suposar un increment de la taxa d'escombraries.


COM IDENTIFICAR UNA BOSSA COMPOSTABLE

Les bosses compostables porten imprès el terme 'compostable' -al paquet o a la mateixa bossa-, o bé inclouen un segell que indiquen que ho són. Solen ser de color blanquinós o beix i tenen un tacte sedós.

Atenció: les bosses marrons-taronjades que venen al supermercat, indicades per al cubell d'orgànica, no són compostables. Aquestes són de plàstic i no s'accepten en la recollida orgànica porta a porta de Roda de Ter.

Ajuntament de Roda de Ter
Pl.Major,4 | 08510 - Roda de Ter | Tel. 93 850 00 75 | Fax 93 854 09 31
En col·laboració amb: