La Fira de la Llavor Tradicional compta amb un públic fidel en la seva quarta edició

Última revisió 07-07-2020 18:25
13/04/2016

La fira va tenir lloc el 9 i 10 d'abril, al peu de La Muntanyeta, i va tornar a ser un èxit de públic.

La IV Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter va tornar ser un èxit. En aquesta quarta edició, s'ha demostrat que té un públic fidel que va acostar-se fins al peu de La Muntanyeta per participar de les diferents activitats que es van programar durant els dos dies de la fira, el 9 i 10 d'abril. Des de la comissió organitzadora també s'ha valorat molt positivament una de les principals novetats de l'edició d'aquest any que va ser el Concurs de Conserves de fruita, hortalisses i bolets, on s'ho van presentar 40 conserves. El jurat format per en Pep Salsetes, gastrònom i el cuiner Ignasi Camps (Pep Palau, que havia de formar part del jurat, es va excusar per un viatge) va donar el premi, un àpat al Restaurant 'Ca l'Ignasi', a l'Anna Boix per una melmelada de Caipirinha i maduixa i també va concedir un accèssit a l'Anna Beatriz Reina que va presentar un Chutney de poma i maduixa.
Aquesta és una fira que està organitzada des de l'Ajuntament de Roda de Ter i la Comissió organitzadora. Després de la consolidació de la fira l'any passat, enguany es va tornar a repetir el format dels anys anteriors, amb activitats repartides durant el dissabte i el diumenge. Els inicis de la fira que se situen a l'any 2012 amb el projecte de recuperació de La Muntanyeta (que va consistir amb una plantada d'arbres) i amb la creació dels Horts Socials que hi ha just al costat. I va ser l'any 2013 quan es va fer la primera edició de la fira amb l'objectiu de donar valor a les llavors tradicionals del nostre entorn. Va ser en l'edició de l'any passat quan va néixer el Banc de Llavors, el qual recupera llavors que es feien servir anys enrere. Des de la comissió organitzadora es va assegurar que amb aquesta fira «es vol transmetre l'estima pels nostre medi ambient i al mateix temps es vol reivindicar els productes de proximitat i ecològics, que són més saludables per a nosaltres i pel medi ambient que un producte portat de lluny».
Aquest 2016 el tret de sortida de la Fira va ser la presentació de la càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC-UCC amb la participació del gastrònom Pep Palau, que parlarà sobre autosuficiència alimentària.
Durant tot el diumenge es va dur a terme la Fira de la Llavor i, com a cada edició, hi vam trobar els diferents espais relacionats amb els productes agroecològics, artesanals i de proximitat.
 A l'Espai Aprèn, durant el matí, destinat a xerrades i conferències, una xerrada sobre com afecta el canvi climàtic a l'agricultura i a l'alimentació, a càrrec de Marta Rivera de la UVIC-UCC; una sobre els arbres fruiters, a càrrec de l'Andreu Vila, de la Cooperativa Arreu; i la presentació del llibre 'Formatges. Els 50 millors de Catalunya' de Laia Pont i Natàlia Nicolau; inclourà un tast de formatges de la Fira.
 A l'Espai Gaudeix, de tallers i activitats diverses, enguany amb un taller sobre olis essencials; un taller de pa pels nens; o un que va ensenyar com aprofitar les plantes silvestres de l'hort enlloc d'eliminar-les sistemàticament. Van completar les activitats un espectacle infantil a càrrec de la Companyia «Els Rondallaires», entre d'altres propostes lúdiques com la dinamització que hi va haver durant tot el dia a la fira.
 El Concurs de Conserves d'hortalisses, fruita i bolets, va ser l'acte de tancament de la Fira, el diumenge a les 18h.
Com a cada edició, la IV Fira de la Llavor també va comptar amb l'espai Intercanvi de llavors i derivats, gestionat pel ja consolidat Banc de Llavors de Roda i Osona. També hi va haver l'espai Fira't, un mercat amb parades de venda de planter, plantes, llavors i plançons d'arbres fruiters i també de productes ecològics, naturals i artesanals. A l'Espai Tasta'm, el servei de bar de la fira, els assistents van podrer tastar els productes de les parades, gestionat per hortolans dels horts urbans de Roda. El diumenge al matí es va dur a terme la ja tradicional passejada guiada per la Muntanyeta amb Santi Jàvega, l'Herbolari de Sau; i el dissabte dia 9 es va fer el taller organitzat per la Fundació L'Esquerda 'Identificació de llavors arqueològiques', a les 11h.